Rentabilitate sisteme solare
488
post-template-default,single,single-post,postid-488,single-format-standard,bridge-core-2.5.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-24.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-396

Rentabilitate sisteme solare

Pentru a putea discuta in mod corect despre rentabilitatea unui sistem solar, fie ca vorbim de un sistem pentru preparare apa calda menajera – sau un sistem cu aport la incalzire trebuie mai intai sa decidem ce inseamna pentru noi rentabilitate. Cel mai corect ar fi insa calcularea acestei rentabilitati in functie de mai multi parametri tehnici pe care clientul ii discuta impreuna cu vanzatorul, furnizorul sau instalatorul de astfel de sisteme.

De retinut urmatoarele aspecte extrem de importante:

Panourile solare sunt o solutie complementara la sistemul de incalzire clasic (centrala termica), ele scazand consumul dvs. de combustibil (gaz,lemn,peleti,curent etc) cu pana la 80% pentru apa calda si  un maxim de 50% iarna. (valorile exprima media anuala)

In cazul panourilor cu rezistente electrice pentru protectie antiinghet consumul de curent este de aprox.3 KWh. Asta inseamna ca intr-o singura luna de iarna in care temperaturile coboara noaptea sub 0 grade Celsius consumul de electricitate trece de  900 KW!  Intrebati furnizorul daca in cazul alegerii dvs este vorba de un panou cu rezistente!

Mai mult decat atat, aceasta protectie nu implica tevile dvs, care sunt expuse astfel inghetului!

Amortizarea unui sistem solar depinde in primul rand de consumul dvs.

In cazul panourilor solare folosite exclusiv pentru apa calda o estimare de pana la 5 ani cel mult, de regula 3-4 ani, este decenta.

Pentru sistemele cu aport la incalzire este esentiala o dimensionare a sistemului de incalzire pentru o functionare la temperatura joasa (presupune fie incalzire in pardoseala – fie un sistem de radiatoare calculat sa functioneze pentru o temperatura de tur de pana la 50 grade Celsius).

Sistemul solar ofera maximum de eficienta la folosirea incalzirii in pardoseala, aceasta impreuna cu o izolatie adecvata aducand un aport la incalzire de 50%.

ANEXA PRETUL GAZELOR IN ROMANIA

În România, preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici este reglementat de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare în Domeniul Energiei). Aceasta stabileşte periodic preţurile maxime (fără TVA),  în lei / MWh. La consumatorul final, contorizarea se face în metri cubi – mc.

Transformarea din metri cubi în MWh se face cu ajutorul Puterii Calorifice Superioare –PCS. Fiecare furnizor este obligat să precizeze pe factură valoarea  PCS. Aceasta variază funcţie de zonă, de furnizor şi de provenienţa gazelor naturale. O valoare a PCS comună pentru furnizorii din România este de 0,010973  MWh / mc. Tarifele ANRE sunt diferenţiate funcţie de valorile de consum anuale. Pentru consumatorii finali conectaţi în sistemul de distribuţie, valoarea de consum de normală este considerată a fi de până în 23,25 MWh.

 

Prețul de import gaze naturale in Romania: (mia de metri cubi)

Anul

2011

2009

2008

2007

2006

2005

2004

USD

500 $

295 $

420 $

310 $

285 $

218 $

150 $

No Comments

Post A Comment

Call Now Button